Galleri Stadsbacken
Jan Liljeqvist

jan_liljeqvist

Jan Liljeqvist, född 1932 i Stockholm, tillbringade sina första år där, samtidigt var Jämtland hans sommarlandskap under barndomen. 1940 flyttar familjen till Jämtland. Fadern bygger ett hus i Ås, Jämtland och förverkligar en livsdröm att få måla på heltid. Jan tog igen sin något bristande skolgång under sina utlandsår.

Sverige var konventionellt på 50 - 60-talet och utlandsåren gjorde sannolikt att Jan kunde strunta i konventioner och vad människor tyckte. Friheten var överordnat det mesta, planering och rutiner begränsande. På 60-talet bodde och verkade han i Stockholm, men återvände ständigt till Jämtland.

Han var närmast okänd för den svenska konstvärlden.

1997 ställde han ut ett antal teckningar på ett galleri i Stockholm. En utställning som konstnären Jan Håfström besökte:

”Jag såg en konstnär med poetiska projekt av ovanlig kraft och skönhet”, säger Håfström i den bok som gjordes till minnesutställningen på Jamtli i Östersund i december 2005.
Jan Liljeqvist var expressionist närmast i Edvard Munchs anda, samtidigt var han rotad i den klassiska europeiska traditionen med konstnärer som Titian, El Greco, Goya och Francis Bacon.

2008 hedrades Jan Liljeqvist med en utställning i Konstakademins stora salar. Svenska Dagbladets Lars-Erik Selin skrev: ”Om än förenklade till emblem är ett hus ett hus hos Liljeqvist, ett skogsbryn ett skogsbryn, precis som titlarna anger. Men där finns mystik och en ovanligt djup känsla, som går till hjärtat utan att nödvändigtvis ta vägen via hjärnan. Färgen och den flödande penselskriften är gott nog”.

Så här skrev Jan Liljeqvist själv om sitt måleri redan på 60-talet:
Måleri som resultat av rent visuella upplevelser, ingen verbal filosofi omkring, utan just bara vad ögat ser. Fånga och forma med färg. Syner som möter människors öga dagligen på vandring i verkligheten. Syner som själva talar så starkt att de i sig bär konst att förmedla

Liljeqvist kämpade hela sitt liv för att göra något ”nytt”, att skapa en nystart för att överkomma död och hopplöshet.
Jan Liljeqvist dog 2003, en hjärtinfarkt tog hans liv efter en fjällvandring.

Jan Håfström säger med anledning av en tavla av Goya:

”Jag tänker på mannen som sträcker upp armarna precis innan de dödande skotten avlossas den 3 maj 1808. En sekund senare är han död. Det ögonblicket vet jag att Jan Liljeqvist bar med sig. Alltid. Måleriet var den enda livförsäkring han hade.”

 
Baldersvägen 28, 852 34 Sundsvall. Tel. 0733-706448, Öppet Fre 12-16. Lör-Sön 12-16.