Galleri Stadsbacken

Fredrik Sundqvist

4 september - 19 september, 2010

Fredrik Sundqvists målningar har bitvis en sådan skörhet att de tycks förångas av själva betraktandet. Människor, med frånvända ansikten vandrar med oklart uppsåt i drömlika scenarier. Hemmafruar i förkläden, barn med hängselbyxor och småfåglar på lit de parade, förankrar bilderna i en svunnen tid. Barndomens evighetslånga dagar och minnenas föränderliga rumslighet, sätter sin tydliga prägel. Färgskalan är återhållen och ger bilderna ett slitet uttryck, som om själva tiden blekt och patinerat deras ytor. Endast någon enstaka ballong eller leksaksryttare får klangfullt företräde.
Text: Leif Mattsson [2006-09-13]

 

"Motiven i Fredrik Sundqvist verk vänder mig ibland ryggen, men aldrig bilderna, de talar till mig, liksom till vem som helst. De talar till mig om ensamhet, en stilla ensamhet och om ro. De väcker hos mig minnen, mina minnen om närhet och skör ömhet. Att bildernas figurer svävar i landskapet, både sovande eller vakna och hemlängtande, förefaller helt oproblematiskt. Vi är alla ofta i sådana gränstrakter, som när vi nyss har vaknat. Någonting av "den verkliga" verkligheten kan vi ana då, innan vardagens plikter kallar oss till nyttig vakenhet."

Torgny Åström (Härnösands konsthall 2007)

 

"Våra erfarenheter och upplevelser flyter ständigt omkring i sinnevärlden oberoende av den specifika plats vi befinner oss på för tillfället. Längtan, reflektioner, förhoppningar och minnen är faktiska och påtagliga bitar av vår upplevelse av verkligheten, och vi naglar gärna fast eller hänger upp dem i konkreta bilder av tingen, som en fågel, ett träd, en fåtölj, en skogsbacke o.s.v."

Jan K Persson (Kramfors konsthall 2006)

 

 
Baldersvägen 28, 852 34 Sundsvall. Tel. 0733-706448, Öppet Fre 12-16. Lör-Sön 12-16.